Du kan nu lyssna på Baltic Rehabs Relax musik i de fyra olika djupen som spellistor på Apple Music 
Bengt Sandberg uppdaterar listorna regelbundet
Sök på RELAX DEEP 1/4 BALTIC REHAB eller RELAX DEEP 2/4 BALTIC REHAB eller RELAX DEEP 3/4 BALTIC REHAB eller RELAX DEEP 4/4 BALTIC REHAB beroende på vilket djup Du söker.
Läs mer om olika djup/deep här under
Är det något Du undrar angående relax musik så skriv gärna till mig under KONTAKT

Som sjukgymnast har jag arbetat regelbundet i många år med avspänning för mina patienter och då har musik var ett mycket bra hjälpmedel.Det finns idag en uppsjö med sk relax/avslappningsmusik och det blir bara populärare då behovet växer i vår allt mer uppkopplade men inte avkopplade värld.Vi har olika behov av avslappningsmusik och det är inte lätt att finna en lösning på vart jag ska söka för att hitta just min musik till mitt behov just nu.Jag har i alla fall gjort som så att jag delar in musiken i 4 olika djup och fyller på med anpassat sound i de olika djupen för en jämn stämning i varje lista som Ni finner enligt ovan.Tänk på att volymen spelar en mycket stor roll speciellt på den djupaste delen där man ställer in volymen så lågt att man inte hör musiken om man inte sätter örat mot högtalaren.Detta ger en extra koncentration och ökad chans till relaxnivå djup 4.

Jag delar gärna in avslappningsmusiken i 4 olika djup

1-Lätt avslappning -      musiken kan användas som avstressning vid ex.bilkörning,träning mm
2-Koncentrerande avslappning-    musiken lämpar sig vid ex.läsning,studier,nedvarvning i sittande mm
3-Djupt koncentrerande avslappning-   då Du vill koncentrera Dig extra på att varva ner ex.mikrosömn,"gå in i Dig själv",meditation mm
4-Mycket djupt koncentrerande avslappning till sömn-  musik för ex.kunna somna,somna om igen,kreativitetssökande stimulering mm

Djup 1 exempel 
Blank & Jones - The best of A Decade 2003-2013

Denna tyska duo har mycket på sin repertoar.Grovt tolkat från mycket fint relaxsound till rejält proffsig och funkig elekronisk musik.Inget ovanligt att artister som kommer från miljöer där de har inspirerats och kört sound med mycket höft tempo också behärskar motsatsens sound.Man kommer tänka på de många hårdrockgrupper som började presentera den ena förvånansvärt fina balladen efter den andra som man bara skulle ta det lugnt till mellan förstadierna till sk "headbanging" låtarna(eller annat namn på detta).
Hur som helst Blank & Jones förvånar mig än idag med sitt ffa lugna fina sound som lägger ut drömmatta efter drömmatta.

Mitt smakprov här öppnade dörren för mig till denna duo(från Relax nr 1 dock på denna en hel del låtar som jag ej tycker är direkt relaxande.Samlingsskivan är dock sådan)

Djup 2 exempel
Frédéric Chopin - Nocturne

Om man vill börja med att prova klassisk musik som avkoppling så rekommenderar jag
att börja med t.ex. Nocturne av F.Chopin
Denna musik går bra att slappna av både som koncentrationsmusik i samband med studier,avkopplande läsning,arbetsrumsmusik,väntrumsmusik mm.Denna musik är mycket bra att bara ligga och lyssna på innan man skall sova eller bara helt enkelt relaxa.Ett tips om man ska ha den som insomningsmusik är att ställa in ljudnivån på minimal volym så att man knappt hör tonerna.Då Du sedan försöker koncentera Dig på tonerna så varvar Du ner automaiskt och börjar höra dem bättre och kommer inom kort att sova.Fungerar hos många jag har rekommenderat.En enkel avslappningsteknik som alla kan lära sig.


Nocturne - nattlig musik, och kommer från latinets nocturnus.                                        Det är långsamma, romantiska stycken, oftast korta, med utpräglad vacker melodi
Har man börjat lyssna på F.Chopin så vill man bara lyssna mer.

Lyssan på ett prov här nedan (min(B.S.)ringsignal till mobilen,20-50 sek in på stycket)

Djup 3 exempel
Aaron Marshall - Noir Ambience

En favoritskiva som kom ut 2007

Tyvärr har det inte skrivits så mycket om denna artist.
2 andra album har kommit ut med denna artist :                                                           2008 Magnificient Accident samt 2015 Prism
Det är av någon anledning svårt att få bakgrunds info om denna artist(förstärker mystiken om honom och hans musik ytterliggare) som börjar bli allt mer populär inom genre,ambient music.Ambient music har också blandats ihop med sk New Age music som är mer ett samlingsnamn för avslappnings musik medan Ambient Music är en specifik del för musik med svävande överlappande toner utan rytmiska inslag.
Lyssna på ett smakprov här under

Djup 3 exempel nr 2
Arvo Pärt - A Celebration

Denna kompositör från Estland har en helt egen stil som fasar in både klassisk musik och ambientliknande toner.Detta är en helt egen stil som kräver sin lyssnares lugn och avslappnande medgivenhet.

Arvo Pärt själv
”Min musik kan bara i begränsad utsträckning betecknas som tonal. Den passar inte utan vidare in i det klassiska begreppet tonal musik. En mer träffande beskrivning är att det rör sig om en generell tillämpning av dur/moll-treklangen.
Det fascinerande med treklangen är dess naturliga renhet, dess lakonism och melodiska egenskaper.
Om man talar om en viss tendens till tonalitetens återkomst så kan man tillfoga att inte ens stilar uppstår av en slump.
Det är som andningen: man kan inte hela tiden andas in, man måste också andas ut.
Gud är starkare än vi. Tonaliteten är också en obestridlig kraft.
Sanningen är enkel och vägen till den är rak. Om detta är jag övertygad.
Uttrycksformernas integritet är på ett naturligt sätt en del av min musik."

Smakprovet kommer från CDn Arvo Pärt A Celebration

Djup 4 exempel
Max Richter - Sleep


Skivan som fick mig att börja tipsa om avspännings-musik här på nätet
Jag(B.S) har under många år tipsat mina patienter om musik som kan få dem att slappna av till sömns eller göra en sk "inre resa" för att sk "ladda om batterierna".Utöver detta så har jag(B.S)lång erfarenhet av att leda och undervisa i avslappningstekniker individuellt eller i grupp.Musiken har varit för mig ett specifikt arbetsredskap till att styra djupet i avslappningsträningen.


Skivan kom ut i slutet av 2015 och blev snabbt det årets mest sålda klassiska album
Max Richter komponerade med tanke på att få oss att lyssna till något som invagar oss i
sömn snarare än relax även om detta också lyckades mer än väl,anser jag.
Första konserten i Berlin gjordes med publiken liggandes i sängar och konserten varade i över 8 timmar.
Hela konserten som då är studioinspelad är på 8 st cd skivor(nästan 11 timmars musik) samt 1 st med HiFi sound.
Finns också smakprov via Apple Music eller Spotify och sökes på
Max Richter from sleep
Jag har inte hört något liknande sedan Arvo Pärt.
Anser Max Richter har lyft in avspänningsmusiken i en ny dimension med blandning av klassisk musik och ambient music.
Här under kan Du lyssna på ett smakprov
Ett tips-lägg in alla spåren som mp3 så får Du en oavbruten koncert i en nästan 11 timmars drömresa som Du nog aldrig har upplevt tidigare.  Annars finns numera alla spåren på Apple Music och kanske på Spotify.Sov gott !